Forslag til endringer ny læreplan i mat og helse


Mål for opplæringa er at eleven skal kunne  

lage enkle måltid og bruke prinsipp for god hygiene
bruke grunnleggjande teknikkar matlagingsmetodar til å lage smakfull, trygg, helsefremjande og berekraftig mat 
planleggje og bruke eigna matlagingsmetodar til å lage smakfull, trygg, helsefremjande og berekraftig mat
Ny:
Bruke rom- og vektmål i samband med matlaging
bruke oppskrifter i matlaging og rekne ut og vurdere mengda i porsjonane både med og utan bruk av digitale ressursar 

undersøkje rammene for skulemåltidet på sin eigen skule og samtale om verdien av å ete saman med andre
bruke tabellar og figurar til å presentere kva dei går ut på



kjenne att og greie ut om grunnsmakar i matvarer og diskutere korleis smak kan påverke matpreferansar og matval
bruke sansane til å vurdere kvaliteten på råvarer, kombinere smakar i matlaginga og forbetre oppskrifter og menyar 

forklare korleis ein kan bruke matmerking og kostmodellar til å sette saman eit sunt, variert og berekraftig kosthald

forklare kva energigivande næringsstoff gjer i kroppen, og bruke tabellar og rekneverktøy i digitale ressursar til å vurdere og velje råvarer som er gode kjelder til næringsstoffa no og i framtida 

bruke digitale ressursar til å samanlikne og drøfte produktinformasjon og reklame i ulike medium 
gjere greie for og kritisk vurdere påstandar og informasjon om kosthald og helse i ulike medium
ta vare på maten og forklare kvifor det er viktig å gjere det
utnytte råvarer og restar frå matlaging og reflektere over eige matforbruk
kritisk vurdere informasjon om matproduksjon og drøfte korleis forbrukarmakt kan påverke lokal og global matproduksjon 

vurdere klimaavtrykket til nokre utvalde matvarer og gjere greie for korleis matval og matforbruk kan påverke miljøet, klimaet og matsikkerheita

diskutere korleis kostråda frå helsestyresmaktene kan bidra til god helse, og vurdere eige kosthald i lys av råda  
diskutere korleis kostråda frå helsestyresmaktene kan bidra til god helse, og vurdere eige kosthald i lys av råda 
utnytte lokale matressursar i matlaging og presentere alle ledda i produksjonskjeda frå råvare til ferdig matvare
utforske og presentere tradisjonelle metodar å konservere mat på, inkludert samiske metodar, og kunne fortelje om råvarene som blir konserverte
lage mat frå norsk og samisk kultur og frå andre kulturar og samanlikne og utforske råvarer og matlagingsmetodar som blir brukte i ulike matkulturelle samanhengar  
planleggje og lage norsk og samisk mat og fortelje om måltidsskikkar i norsk og samisk kultur 
planleggje og lage måltid frå ulike kulturar og samtale om korleis sosialt fellesskap og samhandling kan bidra til god helse
utforske og presentere korleis identitet og fellesskap blir uttrykt og formidla gjennom mat og måltid i ulike kulturar
Vedlegg til høring på ny læreplan i mat og helse, fra Åshild Woldstad

Kommentarer