Mål for opplæringa er at eleven skal kunne
lage enkle måltid og bruke prinsipp for god hygiene
|
bruke
grunnleggjande
|
planleggje og bruke eigna matlagingsmetodar til
å lage smakfull, trygg, helsefremjande og berekraftig mat
|
Ny:
Bruke rom- og vektmål i samband med matlaging
|
bruke oppskrifter i matlaging og rekne ut og
vurdere mengda i porsjonane både med og utan bruk av digitale ressursar
|
|
undersøkje rammene for
skulemåltidet på sin eigen skule og samtale om verdien av å ete saman med
andre
|
||
kjenne att og greie ut om grunnsmakar i matvarer
og diskutere korleis smak kan påverke matpreferansar og matval
|
bruke
sansane til å vurdere kvaliteten på råvarer, kombinere smakar i matlaginga og
forbetre oppskrifter og menyar
|
|
forklare korleis ein kan bruke matmerking og
kostmodellar til å sette saman eit sunt, variert og berekraftig kosthald
|
forklare kva energigivande næringsstoff gjer i
kroppen, og bruke tabellar og rekneverktøy i digitale ressursar til å vurdere
og velje råvarer som er gode kjelder til næringsstoffa no og i framtida
|
|
bruke digitale ressursar til å samanlikne og
drøfte produktinformasjon og reklame i ulike medium
|
gjere
greie for og kritisk vurdere påstandar og informasjon om kosthald og helse i
ulike medium
|
|
ta vare på maten og forklare kvifor det er
viktig å gjere det
|
utnytte råvarer og restar frå matlaging og
reflektere over eige matforbruk
|
kritisk vurdere informasjon om matproduksjon og
drøfte korleis forbrukarmakt kan påverke lokal og global matproduksjon
vurdere klimaavtrykket til nokre utvalde
matvarer og gjere greie for korleis matval og matforbruk kan påverke miljøet,
klimaet og matsikkerheita
|
diskutere korleis
kostråda frå helsestyresmaktene kan bidra til god helse, og vurdere eige
kosthald i lys av råda
|
diskutere korleis kostråda frå helsestyresmaktene kan bidra til god helse, og vurdere eige kosthald i lys av råda
|
|
utnytte lokale matressursar i matlaging og
presentere alle ledda i produksjonskjeda frå råvare til ferdig matvare
|
utforske og presentere tradisjonelle metodar å
konservere mat på, inkludert samiske metodar, og kunne fortelje om råvarene
som blir konserverte
|
lage mat frå norsk og samisk kultur og frå andre
kulturar og samanlikne og utforske råvarer og matlagingsmetodar som blir
brukte i ulike matkulturelle samanhengar
|
planleggje og lage norsk og samisk mat og fortelje om
måltidsskikkar i norsk
og samisk
kultur
|
planleggje og lage måltid frå ulike kulturar og
samtale om korleis sosialt fellesskap og samhandling kan bidra til god helse
|
utforske og presentere korleis identitet og
fellesskap blir uttrykt og formidla gjennom mat og måltid i ulike kulturar
|
Vedlegg til høring på ny læreplan i
mat og helse, fra Åshild Woldstad
Kommentarer
Legg inn en kommentar